Met behulp van 3D scannen kan men snel, contactloos en zeer nauwkeurig producten en onderdelen tot op het kleinste detail vastleggen. Bij het scanproces worden miljoenen punten vastgelegd door de 3D scanner, ook wel “puntenwolk” genoemd. Door de velen gemeten punten ontstaat een zeer nauwkeurige digitale 3D versie van het fysieke object of onderdeel. Vervolgens verbindt de scan-software alle punten tot een “mesh” model. Als het ware is dit een soort “net” dat strak over het fysieke product gespannen zit. Tot slot wordt alle achtergrond ruis uit het mesh model verwijderd.
Deze 3D scan kan al voldoende zijn om producten te kunnen 3D printen, objecten te archiveren of om onderdelen te vergelijken met CAD modellen bij kwaliteitscontrole.
Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat een onderdeel niet meer leverbaar is. We kunnen dan het oude (kapotte) onderdeel 3D scannen en dit vervolgens als “onderligger” gebruiken om een geheel nieuw onderdeel te ontwerpen. Zodoende kunnen we toch weer nieuwe onderdelen leveren. Deze stap wordt “reverse engineering” genoemd.
3D scanners
De Wit 3D Engineering bezit meerdere hoogwaardige professionele 3D scanners met elke een specifiek inzet gebied:
De AutoScan Inspec scanner, die uiterst nauwkeurig scant voor onderdelen kleiner als 10 centimeter. De nauwkeurigheid ligt beneden de 10 micrometer (<0,010mm, metrology grade). Ter vergelijk, een gemiddeld menselijk haar heeft een diameter van 0,060mm. Deze scanner is ideaal voor kleine onderdelen en sieraden.
De Shining Einscan Pro 2X plus scanner van Shining 3D. In combinatie met een automatisch draaitafel is deze scanner uitermate geschikt voor onderdelen tussen 5 cm en 50 cm met een nauwkeurigheid van 0,04mm.
De Shining Einscan HX scanner van Shining 3D. Deze scanner kan zowel met laser scannen als met blauw licht. Deze scanner is ideaal om snel grotere onderdelen nauwkeurig (0,040mm) te scannen.
Veel gestelde vragen:
Wat zijn de voordelen van 3D scannen?
Nauwkeurigheid:3D scanners leggen objecten vast met buitengewone precisie, waardoor zelfs de kleinste details worden vastgelegd met minimale foutmarges. Nauwkeurigheden kleiner dan 0,01 mm zijn haalbaar met 3D scannen. Ter vergelijking, menselijk haar is gemiddeld 0,05 mm.
Contactloze meting: tijdens het scanproces wordt geen contact gemaakt met het onderdeel. Vooral bij fragile onderdelen is dit van belang om het onderdeel niet te beschadigen. Ook bij zachte en flexible producten kan de geometrie en details perfect worden vastgelegd.
Snelheid: in enkele minuten kan een onderdeel “opgemeten” worden wat niet mogelijk is met andere meetinstrumenten.
Alles wordt vastgelegd: met behulp van een 3D scan is het gehele onderdeel vastgelegd in tegenstelling tot bijvoorbeeld enkele meetpunten gemaakt met een meetlat of schuifmaat. De 3D scan is ook digitaal opgeslagen zodat hij telkens kan worden gebruikt.
Wat is het bestandstype van een 3D scan?
Het meeste gebruikte bestandstype is het STL formaat. Dit zijn meestal grote bestanden waarin alle “meetpuntjes” zijn vastgelegd. Als het bestand “waterdicht” is kan dit al meteen gebruikt worden voor bijvoorbeeld een 3D print. Waterdicht betekent dat er geen gaatjes meer in de mesh zitten.
Voor welke producten en onderdelen is 3D scannen geschikt?
In principe kan elk onderdeel gescand worden. Of dit nu een steuntje van een keukenkast is of bijvoorbeeld een bumper van een auto. Ook zijn doorzichtige en glimmende onderdelen goed te scannen.
Wat is moeilijk te scannen?
Bijvoorbeeld onderdelen met interne kanalen die niet zichtbaar zijn voor de scanner. Deze kanalen zijn vaak nog wel te herleiden tijdens de reverse engineering als vanaf de buitenzijde het begin en einde van zulk kanaal zichtbaar is.
Wel is het mogelijk om CT scannen compleet “door” een onderdeel te scannen. Ook hierbij kan dW3D u helpen.
Is een 3D scan direct bruikbaar voor productie?
Voor technisch onderdelen zoals bijvoorbeeld een onderdeel van een klassieke auto is het meestal beter om reverse engineering toe te passen. De 3D scan wordt als onderligger gebruikt en er wordt een nieuw onderdeel in een CAD tekenprogramma gemodelleerd. Op deze manier ontstaat weer een “perfect” nieuw onderdeel waarbij ook alle slijtage sporen zijn verwijderd. Ook is het zo mogelijk om verbetering aan te brengen op de zwakke plekken van het oude onderdeel. Op deze manier wordt een hoge nauwkeurigheid bereikt en er is rekening worden gehouden met de “design intent”. Dus hoe is onderdeel ooit gemaakt is en aan welke eisen moet het voordoen. Zo ontstaat bijvoorbeeld een STEP model dat door elke moderne machine te maken is.
Voor “vrije vormen” zoals kunst object, figuurtjes, popjes en dergelijk is het STL bestand meestal al voldoende om bijvoorbeeld en 3D print te maken.
Ook is een “hybride” tussenvorm mogelijk. Dit is geschikt voor bijvoorbeeld onderdelen dit gemaakt zijn van gietijzer zoals een wielophanging van een auto. Deze onderdelen hebben vaak complexe vormen en rondingen waarbij het veel tijd kost om ze opnieuw te modelleren. Dan is het mogelijk met behulp van een “automatic surface” de 3D scan direct om te zetten naar een 3D CAD model. Daarna worden de belangrijke gedeelte zoals als gaten en vlakken opnieuw “perfect” gemodelleerd . Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op.
Voorbeelden van 3D scans
Hieronder vindt u enkele voorbeelden van door ons gescande objecten. Door op de 3D scan te klikken kunt u de scans in 3D bekijken en bewegen. De onderstaande 3D scans zijn slechts weergegeven met 10% van de originele bestandsgrootte.