Reverse Engineering

reverse engineering

Bij reverse engineering wordt het digitale ontwerp afgeleid van het bestaande onderdeel.

Normaal wordt eerst het product ontworpen, veelal digitaal met behulp van CAD (Computer Aided Design) software zoals AutoCad, Inventor of SolidWorks. De bestanden worden naar een computergestuurde bewerkingsmachine (CAM= Computer Aided Manufacturing) gestuurd en het fysieke product wordt gemaakt.

Maar wat als er wel een fysiek product is, maar geen digitale “tekeningen” meer zijn? Of die zijn er nooit geweest zoals bijvoorbeeld onderdelen van een oldtimer. Dan zal er opnieuw een CAD model gemaakt moeten worden aan de hand van het originele fysieke onderdeel. Door achterstevoren te werk te gaan (reverse engineering) ontstaat zo weer een CAD model.

Door nauwkeurig te meten met o.a. een Faro Gage Plus arm (nauwkeurigheid 0,005 mm), een MicroScribe arm, een Einscan Pro 2X Plus structured light 3D scanner (nauwkeurigheid 0,040 mm), Einscan HX hybrid scanner en een Mantis F6 smart laser scanner kan de Wit 3D engineering van uw onderdeel weer een 3D CAD model maken.Het CAD model is parametrisch zodat het op alle punten is te wijzigen.  Het “verwijderen” van slijtage sporen, verbeteringen, simulatie en sterkteberekeningen kunnen zo op het model worden uitgevoerd.

Rekening houdend met de “design-intent” (zoals het product origineel bedoeld is) wordt zo weer een complete werktekening en CAD bestand gemaakt. Zo kan dan weer het onderdeel gefabriceerd worden.


Hieronder is een voorbeeld te zien van een versnellingsbak onderdeel van een kostbare oude sportwagen waarvan opnieuw nauwkeurige digitale tekeningen zijn gemaakt. Deze tekeningen zijn niet meer te achterhalen maar gelukkig was er nog een bruikbaar onderdeel dat is gescand met een 3D scanner en nagemeten mbv de meetarmen. Vervolgens zijn er weer machinebestanden gemaakt en kan dit onderdeel weer opnieuw geproduceerd worden. Dit alles is in huis door de Wit 3D Engineering verzorgd.

 
3D gescand onderdeel
 
3D gescand mesh model
Revesre Engineering van versnellingsbak onderdeel
 
Onderdeel als solid / STEP gemodelleerd o.a. mbv Solidworks
Vergelijk CAD model – 3D scan
 
 

 

Een ander voorbeeld van reverse engineering:

Met behulp van een 3D scan  is opnieuw een 3D CAD model gemaakt van een fusee die niet meer leverbaar was. Het origineel is een smeedstuk maar  3D CAD model is zo aangepast dat het nu CNC gefreesd kan worden.

 

Hier volgen 3 artikelen over Reverse Engineering. KLIK op de link bij de afbeelding om het gehele verhaal te lezen.

Reverse engineering van een auto onderdeel 

 

Reverse engineering van een boog

 

Scannen met de Shining scanners