3D Printen

3D printen / Additive Manufacturing

3D printen biedt prachtige nieuwe en innovatieve mogelijkheden voor producten die op conventionele wijze zoals draaien, frezen en spuitgieten moeilijk of niet te maken zijn. Met behulp van 3D printen is de ontwerp vrijheid veel groter. Vaak kunnen meerdere “conventionele” onderdelen vervangen worden door 1 geprint onderdeel. Conventioneel wordt materiaal weggehaald van een blok materiaal en zo het product gemaakt. Hierdoor is de maakbaarheid beperkt omdat de machine niet overal bij kan. Omdat een geprint onderdeel laagje voor laagje wordt gemaakt heb je dit probleem niet.

Ook bij namaken van kapotte onderdelen of onderdelen die niet meer leverbaar zijn is 3D printen een uitkomst. Als er nog een fysiek onderdeel beschikbaar is, dan is er met behulp van 3D scannen en Reverse Engineering weer een nieuw digitaal 3D model te maken. Met dit 3D model kan het onderdeel dan weer geprint worden. Zelfs als het onderdeel stuk of gebroken is, is het vaak nog mogelijk om weer een goed digitaal 3D model te maken. Vaak is er maar 1 onderdeel kapot waardoor het geheel niet meer werkt. Op deze manier gaan producten veel langer mee en is deze manier van werken een stuk duurzamer.

3D printen kapotte onderdelen
3D printen, onderdeel van een schuifdak van een auto. Rechts (onderdaan) het kapotte onderdeel (lengte +/- 10cm)

 

De Wit 3D Engineering maakt gebruik van professionele 3D printers zoals SLS en MJF printers. Op deze manier ontstaan sterke slijtvaste onderdelen met een kleine beetje van flexibiliteit zodat ze niet snel breken. Nylon PA12 is een echt allround materiaal zoals is de bovenstaande afbeelding. Maar ook flexibel materiaal en metaal is mogelijk zoals te zien is in de onderstaande voorbeelden.

In dit voorbeeld is een filterbak van crossmotor gemaakt, vergroot en met een betere luchtdoorstroming dan het origineel. Dit heeft een aanzienlijke vermogenswinst tot gevolg. De zwarte variant is geprint met “stijf” PA12 nylon en de witte variant is geprint met Thermoplastic Polyurethane. Dit is een sterk, flexibel en onbreekbaar materiaal dat goed bestand is tegen chemicaliën.

3D printen flexibel rubber TPU
3D printen van een filterbak. Zwart is “stijf” PA12 nylon en wit is flexibel TPU (250x250x200mm, gemaakt voor Holland Motorbike Upgrades)

 

In dit voorbeeld zijn op wens van de klant kleinere schakel-flippers gemaakt voor zijn Maserati. Door het origineel te 3D scannen en gedeeltelijk te reverse engineren is zo een nieuw ontwerp gemaakt door de Wit 3D Engineering.  Vervolgens zijn de flippers geprint in Aluminium.

3D printen aluminium onderdelen
3D geprinte schakel-flippers voor een Maserati. Boven het origineel en onder de verkleinde variant.
3D printen metaal
Ingezoomd op de aluminium schakel flippers

 

Een heel skala van kunststoffen en metalen staan reeds ter beschikking van het 3D printen. Deze materialen bezitten uitstekende eigenschappen en kunnen als hoogwaardige functionele onderdelen worden ingezet. Maar ook het printen van 3D zichtmodellen in papier of gips in full color is mogelijk. De kracht van 3D printen ligt o.a. in de volgende kenmerken:

  • Technisch ontwerp en digital prototyping
  • korte levertijd
  • ideaal bij enkelstuks of kleine series
  • lage aanloopkosten, geen specifiek gereedschap nodig zoals matrijzen
  • direct vanuit CAD model produceren
  • look & feel
  • zeer grote design vrijheid
  • uitermate geschikt om producten te optimaliseren (sterkte, gewicht, vorm)
  • valideren van vorm, pasvorm en functie
  • kostenefficiënt
  • bewegende samenstellingen kunnen in 1 keer geprint worden, dus geen montage van losse onderdelen achteraf.
  • Zeer geschikt bij complexe onderdelen die conventioneel niet of moeilijk maakbaar zijn.
  • Niet alleen geschikt voor technische onderdelen maar ook voor design, medische toepassingen en kunst.

Wilt U een goed overzicht krijgen in de verschillende te printen materialen en printtechnieken? Of wilt U weten wat 3D printen voor U kan betekenen neem dan gerust vrijblijvend contact op met de Wit 3D engineering.